неділя, 9 жовтня 2016 р.

Як навчити дитину читати швидко

Як навчити дитину читати швидко

Причини уповільненого читання у дітей:
1.  Якщо у вашої дитини невеликий словниковий запас, то і процес читання їй буде даватися важче. З цієї причини бажано збагачувати її лексикон, більше спілкуватися з нею і читати літературу.
2.  Неувага - це ще один «ворог» при навчанні швидкому читанню. Дитина, яка постійно відволікається і неуважно читає, не зможе добре промовляти текст і вникати в його суть. Його думки будуть зайняті іншим! Тут головне - повна концентрація на тексті. Його сенс повинен доходити до свідомості дитини.
3. Намагайтеся розвивати у свого чада обсяг оперативного поля зору. Він має охоплювати поглядом слова, а не 2-3 літери. Все це приходить з часом. 
   Тому сідати читати з дитиною потрібно, як можна частіше.
4.  Ще одна причина уповільненого читання - це слабкий артикуляційний апарат. Щоб у вас не було таких проблем, робіть з дитиною спеціальні вправи для розвитку артикуляційного апарату.
5.  Низький рівень пам'яті теж не сприятиме швидкому читанню і розумінню тексту. Часто таке буває, коли дитина, прочитавши три слова, забуває, що було до цього. Таким чином, все, що він прочитав раніше, миттєво забувається.
6.  Якщо ви підбираєте занадто складну літературу для своєї дитини, вона не скоро навчиться швидко читати. Треба підбирати твори за віком. Не поспішайте завчасно ускладнювати завдання. Всьому свій час.
7.  Уникайте зворотних рухів. Дитина не повинна повертатися до прочитаного слова. Деякі діти читають одне і те ж слово по кілька разів. Зрозуміло, швидкість читання від цього не покращиться.
Методики і вправи для прискорення читання
Щоб ваша дитина стала прикладом для наслідування і навчилася швидко свідомо читати, пропоную Вашій увазі наступні методики і вправи для прискорення читання:
Читаємо на час
Тут все просто. Ви обираєте невеликий текст, який підходить за віком вашій дитині, засікаєте час, а потім лічите прочитані слова. Почніть з хвилини. Після того, як дитина прочитала текст, поверніться до нього назад. Нехай вона читає його по другому колу. Засікайте час. По ідеї з кожним разом швидкість читання повинна збільшитися. Це ви наочно покажете своїй дитині. Нехай вона теж бачить свої успіхи. Це буде давати стимулюючий ефект!
Виділяємо найголовніше
Щоб читання було не тільки швидким, але і плідним, попросіть свою дитину максимально швидко прочитати запропонований текст, а потім задайте йому кілька запитань по прочитаному матеріалу. Дитина повинна виділити для себе в тексті основні речі і впевнено відповідати на всі ваші запитання. Якщо ви не досягли бажаного результату, повторіть все ще один раз.
Поділяємо слова
Щоб зробити цю вправу з дитиною, вам потрібно підготуватися заздалегідь. Виберіть десять-п'ятнадцять слів і розбийте їх на дві частини. Тобто одна половина слова повинна бути на одній картці, а інша - на іншій. Щоб захопити своє чадо, зробіть картки яскравими і красивими. Дитина повинна самостійно скласти всі «половинки» і скласти слова. Не забувайте постійно перемішувати картки.
Вдаємося до деформованих пропозицій
Спробуйте обхитрити дитину і перемішати слова в реченні. Приміром, така пропозиція, як «До нас у школу прийшли ветерани», можна переробити таким чином: ветерани до школи прийшли нам в.
Займаємося рольовим читанням
Якщо ви хочете, щоб ваша дитина була захоплена процесом, спробуйте рольове читання. Згадайте разом його улюблених мультиплікаційних персонажів. Нехай він на час перетворитися на свого улюбленого мультиплікаційного героя і читає текст з його інтонацією. Також ви можете запропонувати своєму чаду прочитати текст з інтонацією зайчика - це буде тихо і спокійно. Потім попросіть його відтворити текст «голосом» вовка - він буде швидким, уривчастим і грубим.
Вносимо різноманітність
Покажіть дитині текст. Розбийте його на три невеликих абзаци. Попросіть її швидко прочитати текст, але при цьому кожен абзац потрібно читати по-різному. Нехай перший абзац дитина прочитає голосно, другий - тихо, а третій - пошепки. Через деякий час ви можете додати ще один абзац і дати завдання дитині прочитати його про себе. Після прочитання всього тексту попросіть, щоб дитина переказала вам прочитаний матеріал.
Шукаємо задане слово
Для цієї вправи вам треба буде вибрати невеликий текст, який підходить за віком вашій дитині. Запропонуйте своїй дитині трохи позмагатися. Ви говорите одне слово з тексту. Хто швидше його відшукає, той і перемагає. Не забувайте, що іноді з дітьми потрібно займатися в ігровій формі - це сприяє гарному сприйняттю матеріалу. Завдяки цій грі, у вашої дитини сформується здатність швидко знаходити ціле слово в тексті. До того ж це сприятиме розвитку словесної пам'яті.
Воюємо з приголосними
Часто буває таке, що у дитини сповільнюється швидкість читання, коли вона бачить у слові дві приголосні букви поспіль. Щоб вашій дитині було легше справлятися з такими важкими словами, щодня опрацьовуйте їх з нею. Напишіть на аркуші паперу близько двадцяти-тридцяти слів. Нехай ваша дитина читає кожне слово по два-три рази. Не забувайте оновлювати слова.
Розвиваємо поле зору
Накресліть таблицю. У кожній клітинці у вас повинна бути одна буква. Попросіть дитину вказати на кожну букву ручкою і моментально вимовити її. Повторіть цю вправу ще раз. Нехай дитина прискорить темп читання слів. Бажано, щоб дитина запам'ятовувала розташування літер чи складів. Читати букви вона може, як у вертикальному напрямку, так і в горизонтальному.
Бажаю Вам успіхів та сподіваюсь на співпрацю.

Немає коментарів:

Дописати коментар